Història Reina de l’Encontre i Àngel de la Resurrecció

La Setmana Santa torrentina compta amb una figura única a Espanya: la Reina de l’Encontre. Es tracta d’una jove que presideix els actes de la Setmana Santa, representant a la virreina de València Germana de Foix (S. XVI). En una ocasió, la virreina va presidir l’acte de l’Encontre entre la Verge i el Jesús ressuscitat el Diumenge de Resurrecció i va establir que una jove de la ciutat la representara quan ella no fóra present.

El diumenge de Resurrecció la Reina de l’Encontre presideix l’acte amb el seu seguici de dues cambreres i diversos patges que subjecten la cua del seu vestit. En finalitzar l’acte, s’obri la carxofa, s’alliberen coloms de colors i es llancen des dels balcons uns xicotets papers de colors coneguts com a ‘Al·leluies’, que porten impreses xicotetes poesies que exalten a la Reina de l’Encontre d’aqueix any o ironitzen sobre l’actualitat política local i germanors de la Setmana Santa.

Un fet singular de l’Encontre el constitueix la presència de la Reina de l’Encontre, juntament amb les seues cambreres i patges. Originàriament, aquesta era triada d’entre els familiars dels clavaris que organitzaven la festa o pel propi Ajuntament quan no n’hi havia i s’encarregava com a institució de disposar tot el necessari per a realitzar l’*Encontre. Els bells vestits que portaven, a vegades de variats colors o blancs, se solien llogar a la ciutat de València i es lluïen esplendorosament durant tot el matí. Durant la processó, la Reina portava una bella palma bellament treballada i les cambreres sengles tabaques que contenien un colom, que tirava a volar en el moment de l’Encontre. Una indiscutible al·legoria del triomf sobre la mort i una manifesta al·lusió a l’Esperit Sant simbolitzat en el colom.

En altres ocasions la Reina de l’Encontre era o anava acompanyada d’un seguici d’àngels durant la processó. Aquest fet seria un fidel reflex de la imaginació popular transmesa a través dels escrits piadosos on María rebia l’anunci evangèlic de la Resurrecció a través d’un àngel.

El sorgiment de les germandats també ha fet modificar l’elecció de la Reina de l’Encontre i Àngel de la Resurrecció i el desenvolupament mateix de l’Encontre. La Reina es tria per ordre rotatori entre les germandats, d’entre els seus membres més representatius, i processiona davant de la Verge de Monte-Sión amb tot el seu seguici i envoltada dels membres de les germandats.

La Reina, que simbolitza també l’àngel que va anunciar la resurrecció de Jesucrist, porta a les seues mans un estendard amb la inscripció “Al·leluia” i està acompanyada per les seues dues cambreres, que porten sengles palmes o a vegades uns xicotets cofrecillos (s’ha perdut l’ús dels tabaques i el simbolisme que això representava), i nombrosos patges escorten a la Reina portant l’enorme capa del vestit. En el moment de l’Encontre, la Reina pregona amb forta veu, després de la lectura d’una poesia: Crist ha Ressuscitat!, Al·leluia!, Al·leluia!, Al·leluia! En aquest instant a la Verge se li despulla del vel negre i capa habitada que la cobreix, s’obri la *carxofa de la qual cauen nombrosos “al·leluies”, igual que dels balcons de les cases contigües. Entre el baluern de les traques i el sonar de tambors i cornetes volen nombrosos coloms i ocells. L’estendard que portava la Reina es col·loca a la mà de Crist Resucitat; mentre que ella rep la palma bellament treballada que portava el sacerdot que presideix la processó del Ressuscitat.

A continuació els membres de les germandats, la Reina amb tot el seu seguici, juntament amb les imatges i altres participants en l’Encontre es dirigeixen a la Parròquia de l’Assumpció de Ntra. Sra. per a participar en la missa de Resurrecció.

Al final d’aquesta, les germandats i la Reina acompanyaven en joiosa processó a la Verge fins a la seua parròquia.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Más info

aceptar